Tartuffe

Omslag_Tartuffe_310

av Molière

Tartuffe är ett av franskklassicismens portalverk. Tillsammans med filosofer som Descartes var dess författare Molière en del av den katolska världens inre reformation och bröt väg för upplysningens intåg.

En rik och ansedd borgare, Orgon, har blivit betagen av den skenhelige Tartuffe. Denne förvänder huvudet på Orgon till den grad, att han låter honom flytta in i hans hus, vill gifta bort sin dotter med honom och skänka honom sina pengar. Övriga personer i och kring hushållet, däribland dottern Mariane och hennes kammarjungfru Dorine, Orgons nya fru Elmire och Marianes trolovade Valère, lägger dock upp en plan för att avslöja Tartuffe som den bedragare han är…

Verket sattes upp första gången i Versailles 1664, men förbjöds under inflytande av den franske ärkebiskopen att spelas i offentliga sammanhang. Ludvig XIV var personligen inte motståndare till pjäsen, och när de samhällskretsar som opponerat sig, främst kyrkan, hade förlorat något av sin ställning, tilläts den åter 1669. Den blev då omedelbart en publiksuccé. Ännu idag används uttrycket ”en tartuffe” för att beskriva en hycklare, i synnerhet en religiös hycklare.

ISBN: 978-91-87593-20-8
Bandtyp: Epub
Utgiven: januari 2014