Min son på galejan

Omslag_Galejan_310

av Jacob Wallenberg

Min son på galejan är en humoristisk reseskildring, skriven av skeppsprästen Jacob Wallenberg på Ostindieskeppet Finland. På titelbladet står: »Min Son på Galejan, Eller en Ostindisk Resa, Innehållande Allehanda Bläckhorns-Kram, Samlade på Skeppet Finland, Som Avseglade ifrån Götheborg i Dec. 1769, och återkom därsammastädes i Jun. 1771.»

Jacob Wallenberg framträder med texten som en av våra främsta humorister. Boken är underhållande och stundom grov, skildringen levande. Den kände kritikern och författaren Oscar Levertin skrev: »Havet är med överallt i denna bok med sitt brus och sina salta vindar, luften rätt ned i lungorna och den obegränsade rymden, som gör tanken fri, djärv och lätt. Havet är det väl också som skänkt denna lilla vårdslösa bok en ungdomens friskhet, som icke någon ålder tycks få bukt med.» Själv skrev Wallenberg till en vän, att den »admirerades av alla, den stadiga ålderdomen undantagen», samt att dess »ton var ny».

Denna utgåva har moderniserad stavning, förklaringar och ordlista. Innehåller ett mindre antal illustrationer av författaren.

Vill man vara med på en Ostindiefarare och uppleva stormar, strandhugg och det spännande livet ombord, skildrat på ett humoristiskt sätt, ska man läsa Min son på galejan.

Bengt Anderhagen, Båtliv

Läs hela recensionen här (på sidan 48).

ISBN: 978-91-87593-37-6
Omfång: 183 sidor
Bandtyp: Danskt band, Epub
Format: 140 x 215 mm
Vikt: 277 g
Utgiven: oktober 2014