I fyra par skor

Skor

av Detta Prada

Om att vara fri eller höra till. En roman i Short Cuts-stil.

Styrs våra liv av slumpen eller de val vi gör? Är vi helt fria som individer eller tvingas vi ta hänsyn till vår bakgrund? I boken sammanvävs fyra människors liv i Stockholm. Fyra personer som drivs av inlärda sanningar om hur man ska vara eller bli någon. Händelser påverkar, utmanar och lockar dem över gränserna.

Fabio Sinclair Abascal har lämnat sitt jobb som lektor i litteratur på universitetet i Buenos Aires för att flytta till Elektra i Stockholm. I takt med att han försöker anpassa sig till det som är svenskt, finner han allt fler anledningar att ifrågasätta sin identitet i grunden.

Elektra Kouklakis är PR-konsult och navigerar mellan chefens och kundens motstridiga krav, Fabios och sin pappas beroende – samtidigt som saknaden efter hennes mamma som har flyttat utomlands för alltid växer.

Peder von Essen, börsens yngste VD och Elektras kund, försöker sätta begreppet medarbetarvärde på kartan för att starta en förändringsepidemi som ger efterskalv i hela näringslivet.

Jacqueline Hansen, Peders oönskade tonårsdotter, lockas av jobb som eskortflicka i London, för att bli någon annan än den som har fel i hjärnan. Ända tills hon träffar Fabio, som hjälper henne med spanskan och att analysera El túnel av Sábato.

Det blir ofta underhållande […] Personskildringen är träffande och karaktärerna mångbottnade.
– Eleni Schmidt, Tidningen Kulturen

Det är en absolut närvaro, ja, närmast ett absolut gehör i gestaltande och som läsare kommer jag in i karaktärernas existentiella vara: det svåra i att älska, att vara barn, förälder, älskande. Och historien bär, framåtrörelsen är stark, närmast obetvingligt självklar.
– Erik Grundström, författare och f. d. konstnärlig ledare för Skrivarakademin

Prada har en trovärdig berättarröst med ett driv som för de olika karaktärerna med sina relationer in i dramer av både vardagliga och mer ovanliga slag. Som läsare dras man in i deras liv; det är djuplodande och spännande.
– Rebecca Lindskog, Bibliotekstjänst BTJ, häftepos 13104397

Recension i Tidningen Kulturen

Recension på bloggen Erikas bokprat

Recension på bloggen Bara vara K-märkt

ISBN: 978-91-979277-5-8
Omfång: 405 sidor
Bandtyp: Danskt band, Epub
Format: 140 x 210 mm
Vikt: 515 g
Utgiven: augusti 2012