Borgmästaren

Borgmaestaren_310

av Tina Westerlund

Det är morgonen den 11 september 1624 och hela Stockholm är på fötter. Man är på väg till Stortorget där två män strax ska dö, dömda av hovrätten att halshuggas. Alla vet att kungen har kunnat men inte velat benåda de dödsdömda. Folk skuffas och skyndar på stegen trots trängseln.

På slottet vankar den svenske kungen, Gustav II Adolf. Vart han än vänder sig ser han fiender. Sverige är i krig med Polen, vars kung Sigismund långt ifrån har givit upp hoppet om att återta den svenska kronan. Sigismund har stöd såväl av den mäktiga katolska kyrkan som av kejsaren i Tyskland. De dödsdömda är två av Gustav Adolfs betrodda ämbetsmän – den ene är borgmästare Zacharias Anthelius som är staden Täljes (nuvarande Södertälje) delegat till den pågående riksdagen, den andre är kunglige sekreteraren Jöran Bähr. Deras brott är att de är katoliker.

Borgmästaren handlar om det som leder fram till det dramatiska ögonblicket på Stortorget. Vi får lära känna de två männen och deras omgivning och familjer. Det är en berättelse om kärlek, trohet och svek, om religion och politik som inte gick att skilja åt i 1600-talets Sverige. Det är den spännande men sorgliga historien om två människor som ville, men inte kunde vara trogna både sin kung och sin tro.

Romanen bygger på verkliga händelser. Här möter vi förutom huvudpersonerna den store Gustav Adolf själv, hans kansler Axel Oxenstierna och riksrådet Johan Skytte. Den vackra drottning Maria Eleonora som aldrig riktigt finner sin plats i sitt nya hemland, är en av de hustrur som spelar en roll i historien. Här finns jesuiten som vågar livet för sin tro och två trosfränder, här finns den högt värderade hovlutenisten – italienaren Veraldi, som gömmer mer än en hemlighet.

Inte minst författarens språkliga fantasi och berättarlust gör boken inspirerande att läsa. […] Tina Westerlunds bok ger en fin ingång till en dramatisk tid i fråga om religion, men också spännande läsning om svek och dolda krafter inom människan.

Rolf Knutsson, Dagen

Recensionen i sin helhet finns att läsa här.

Läs mer på bokens hemsida:
Borgm_hemsida

ISBN: 978-91-87593-18-5
Omfång: 277 sidor
Bandtyp: Danskt band, Epub
Format: 140 x 215 mm
Vikt: 420 g
Utgiven: mars 2014