Tro och makt : religion och politik i Mellanöstern

Tro

av Bernard Lewis

I Tro och makt behandlas förhållandet mellan religion och politik i Mellanöstern. Med utgångspunkt i kristenhetens uppdelning mellan ”kyrka” och ”stat”, en egenskap som delvis saknas i islam, visar författaren på grundläggande skillnader mellan den västerländska och den islamiska civilisationen.

I boken redogörs ur historisk synvinkel för läget i regionen. Bland de ämnen som behandlas finns al-Qaida och fundamentalism, Europa och islam, frihet och liberal demokrati i Mellanöstern, och kvinnornas ställning i islam.

Bernard Lewis är en av världens ledande auktoriteter på islam, historiker och professor emeritus i Mellanösternstudier vid Princetonuniversitet. Hyllad som ”nestorn inom Mellanösternstudier” (New York Times) och som ”världens mest framstående islamforskare” (Wall Street Journal). Han har skrivit flera bästsäljande böcker om Mellanöstern och islam.

En del av bokens budskap har tidigare berörts i svensk debatt, men inte så stringent och väl belagt som i Lewis’ texter. Och i tider som dessa behöver vi oftare sätta samhällsfrågor i ett bredare och djupare perspektiv.
– Dick Erixon, debattör och bloggare

Boken, som är 200 sidor, är väldigt lättläst men trots det mycket informativ. […] Nu finns emellertid ”Tro och makt” och det är ett mycket välkommet tillskott i den svenska islamlitteraturen.
– Ronie Berggren, Amerikanska nyhetsanalyser

… den som vill lära sig något om de teologiska och politiska grunderna finner här en guldgruva.
– Thomas Nydahl, kulturjournalist och författare

Dick Erixon skriver om boken på DagensPS.se

Recension på bloggen Amerikanska nyhetsanalyser

ISBN: 978-91-979277-1-0
Omfång: 201 sidor
Bandtyp: Inbunden
Format: 130 x 205 mm
Vikt: 360 g
Utgiven: juni 2011