Romerska kejsare i marmor

Romerska

av Viktor Rydberg

Viktor Rydberg är främst bekant för sina dikter och romaner, men var även mycket framstående inom andra områden, däribland kulturhistoria. År 1874 kom den Romresa till stånd som han drömt om alltsedan 1850-talet. Besöket inspirerade honom till ”Romerska kejsare i marmor”.

De romerska kejsarna har sällan beskrivits så insiktsfullt som här. I texterna demonstrerar Rydberg sin inlevelse i antikens tankevärld och sin förmåga att göra den levande för moderna människor, samtidigt som han åstadkommer psykologiska studier som fascinerar med sin originalitet och fördomsfria människouppfattning. Hans stora kunnande om antiken, skarpa psykologiska blick och filosofiska begåvning förenas och når läsaren i en klar, rik och vacker prosa; troligen oöverträffad inom den svenska historieskrivningen.

Skildringen av Nero är betraktad som bokens mästerstycke, men även de andra ”kejsarbilderna” förtjänar mer än väl att läsas. Här ingår porträtt av Julius Caesar, Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius, Nero, Hadrianus (och Antinous) samt Marcus Aurelius.

Boken är för första gången försedd med fotografier på de skulpturer som inspirerade Rydberg, regentlängder, fotnoter och efterord. Texten har bearbetats varsamt för den nutida läsaren.

Står jag inte i skuld därför, att jag har fått leva i en tid, då mitt eget lands diktning har stått i högsta blomstring, därför att jag har fått se Rydbergs marmorkejsare…?
– Selma Lagerlöf, tacktalet vid Nobelbanketten

… den härligaste historiska teckning, som blivit skriven på svenskt språk. […] Rydberg skriver ett språk, som sällan, om någonsin blivit skrivet.
– Hans Forsell, Svensk Tidskrift

ISBN: 978-91-979277-0-3
Omfång: 206 sidor
Bandtyp: Inbunden, Epub
Format: 130 x 205 mm
Vikt: 380 g
Utgiven: februari 2011