Offentlig konst i Göteborg

Konst

av Mikael Mosesson

En guide till Göteborgs utomhuskonst. ”Kopparmärra”, Poseidon eller Karin Boye? Många har säkert sin egen favorit bland Göteborgs skulpturer. Men hur kom de till och varför? Vad symboliserar Krokus-flickan? Varför sitter det fem kvinnor runt Järntorgsbrunnen? Vem var ”Göteborgs Bellman”? Varför kallas Såningskvinnan för ”Johanna i Brunnsparken”? Och vad sysslar ”bältesspännarna” med? Det och många andra frågor ger denna bok svar på.

Här presenteras 65 offentliga konstverk i Göteborg och deras konstnärer – från Bengt Erland Fogelbergs Gustaf II Adolf-staty (1854) till Peter Lindes Ingo the Champ (2011). Verken är illustrerade med färgfotografier. I texterna, som innehåller både fakta och anekdoter, framskymtar samtidigt med det konsthistoriska en del av stadens historia.

Texterna innehåller fakta om den som skapat verket och ger också intressant information om de öden och äventyr som en del av konstverken varit med om innan de hamnade på den plats där de nu står. Den här skriften kan bli till glädje inte bara för göteborgare och allmänt konstintresserade utan även för turister. Med den i handen kan man planera många trevliga kulturhistoriska promenader genom Göteborg.
– Ingrid E. Sjöstrand, BTJ (Bibliotekstjänst), häfte n:r 15, 2013

Utgiven med stöd från Wilhelm och Martina Lundgrens Understödsfond

Bokens fysiska upplaga är tyvärr slutsåld, men den finns att köpa som e-bok.

ISBN: 978-91-979277-7-2
Omfång: 126 sidor
Bandtyp: Häftad, Epub
Format: 170 x 240 mm
Vikt: 320 g
Utgiven: oktober 2012